Eötvös József Református Oktatási Központ - Heves

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése
Ma 2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja van.
Holnap Salamon napja lesz.
Címlap Értékek a családban
Értékek a családban
 

Értékek a családban - pályázat

E-mail Nyomtatás PDF
 A projekt címe: Értékek a családban

Azonosítószáma: EFOP-1.2.1-15-2016-00062

A projekt időtartama: 2017.02.01.-2019.07.31.

Támogatás összege: 39 482 496 Ft, amelyből az intézményünk támogatása: 13 795 630 Ft

Az „Értékek a családban” megvalósítója a CSILLAGBOJTÁR Kulturális és Oktatási Nonprofit Kft. konzorciumban az Eötvös József Református Oktatási Központtal. A projekt célja, hogy tervezett tevékenységein keresztül hozzájáruljon a család társadalmi szerepének megerősítéséhez, az életvezetési kompetenciák fejlesztéséhez, a családi kohézió növeléséhez, a nők és férfiak társadalmi egyenlőségéhez és a generációk közötti párbeszédek és együttműködés javulásához. A projektidőszak alatt feladatunk, hogy szolgáltatásainkkal kezeljük azokat a problémákat, amelyek megakadályozzák a fiatalok gyermekvállalását, veszélyeztetik a családok stabilitását, megerősítik azokat a krízishelyzeteket (válás; munkahely, lakás elvesztés; szenvedélybetegség kialakulás stb.), amelyek a foglalkoztathatóság csökkenéséhez, a családok hátrányos helyzetéhez, az elszegényedéshez, a hajléktalansághoz vezetnek. A családi projekt résztvevőit a konzorciumi tagok és a partnerintézmények tevékenységeinek célcsoportjai adják: családalapítás előtt álló fiatalok; házasságkötésre, gyermekvállalásra készülő párok; gyermekes szülők; a gyermekvállalás után a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó szülők; sajátos vagy nehéz helyzetben lévő családok; párkapcsolati, házassági és egyéb családi ügyekben segítségnyújtást igénylő személyek; nagycsaládok/családi közösségek tagjai.

A projekt megvalósítása során betartjuk az esélyegyenlőségi és környezetvédelmi előírásokat. A projekt 5 éves fenntartási időszakában biztosítjuk a programok és rendezvények elérhetőségét. Az együttműködő partnereinkkel fenntartjuk a folyamatos kommunikációt és a közös programok kezdeményezését. A fenntartási jelentésekben különböző jó gyakorlatokat dokumentálunk.

 

Pályázatból megvalósuló programok:

 • Esélyegyenlőségi nap: 2 alkalommal az esélyegyenlőség előmozdítását szolgáló program.
 • Témadélutánok családoknak: alkalmanként más-más téma feloldozása, pl: életkori nevelési módszerek, családi szerepek, tanulásmódszertan.
 • Családi közösségépítő klub: a tevékenység célja a családok közös szabadidő eltöltésének segítése, családi közösségek építése, a szülő és gyerek kapcsolat fejlesztése.
 • Családi nap: a családi nap során a helyi intézmények szolgáltatásit vehetik igénybe.
 • Családi hozomány: kiscsoportos foglalkozások, az adott témában tapasztalt szakemberek előadásaival és tréningjeivel.
 • Családügyi tanácsadás: tevékenységek alkalmain szakemberek egyéni tanácsadás keretében nyújtanak segítséget párkapcsolati, házassági és egyéb családi ügyekben.
 •  „Nehéz kezdet”: az SNI-s és HH-s gyermekeket nevelő családok találkozója interaktív foglalkozásokkal.
 •  „Nők a családban”: a családalapítás előtt álló/gyermeküket egyedül nevelő/párkapcsolatban élő nők számára nyújt segítséget az őket érintő témák terén.
 • Családi Élet Tábor: a tábor keretében családi közösségépítő és generációk közötti együttműködéseket szolgáló programok.


Esélyegyenlőségi nap az Eötvös József Református Oktatási Központban

 

2017. 09. 27-én esélyegyenlőségi napot rendeztünk az Eötvös József Református Oktatási Központban.

A program legfontosabb feladata és célja volt, hogy a tanulóink megismerkedjenek  az esélyegyenlőség fogalmával, tartalmával, lehetőségük nyílt a résztvevőknek a fogyatékkal élő emberekről, életükről információt gyűjteni, tapasztalatot szerezni. Ezek az élmények mindnyájunkat hozzásegítettek a tisztábban látáshoz, segítettek abban, hogy társainkat és környezetünket jobban megértsük, elfogadjuk.

 

Az esélyegyenlőség mindannyiunk számára fontos érték! Segít elérni azt a célunkat, hogy mindenkinek esélye legyen a megfelelő szintű oktatásra, a munkavállalásra, a karrierre, a jó minőségű szolgáltatásokra - függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, egészséges vagy fogyatékossággal él, milyen a származása vagy az anyagi helyzete.

 

A nap rendhagyó osztályfőnöki órával kezdődött, melyen egy érzékenyítő film - Till Attila: Tiszta szívvel című alkotásának megtekintése után a 9. a osztályos tanulók fogalmazhatták meg érzéseiket, véleményüket.

 

A délután folyamán nagy sikerű vetélkedő zajlott a tornateremben, ahol a részt vevő csapatok olyan ügyességi feladatokban próbálhatták ki önmagukat, melyek segítségével megtapasztalhatták a fogyatékkal élők mindennapi problémáit. 12 csapat nevezett a vetélkedőre, jó hangulatban telt, izgalmas volt.

Mindeközben a tanári kar számára is szerveztünk programot: egy gyakorló ifjúsági klinikai szakpszichológus előadását hallgathatták meg, és mentálhigiénés szakemberrel beszélgethettek a különleges bánásmódot igénylő tanulókkal kapcsolatos problémákról.

 

Az esélyegyenlőségi nap az EFOP-1.2.1-15-2016-00062 azonosítójú „ÉRTÉKEK A CSALÁDBAN című pályázat keretében  jött létre.